Slanke-digg til deg som elsker søtt
Når kvelden kommer har de fleste av oss lyst på noe søtt. Her får du seksten forslag til sunne alternativer til sjokolade, potetgull og godteri.
Man kan være flink til å spise sunt dagen lang, bare for å gå på en skikkelig sprekk etter middag.
Vi har bedt et knippe «slankeeksperter» gi oss sine beste oppskrifter på sunn kosemat.
I Vektklubb.no får du flere hundre gode oppskrifter på sunn og kalorfattig mat.
Fra Mette Svendsen, ernæringsfysiolog ved Universitetssykehuset i Oslo:
Eplebiter med kanel
1 eple, 1 ts kanel
(ca. 60 kcal)
Bruk en epledeler og del et saftig og søtt eple i båter. Ha eplebitene i en pose og dryss over kanel. Rist posen slik at eplebåtene blir dekket med kanel. Legg eplebåtene i en pen skål og nyt. Du vil bli overrasket over hvor godt dette smaker!
Knekkebrød med cottage cheese og eplemos
2 knekkebrød, 2 ss cottage cheese, 2 ss eplemos
(ca. 160 kcal)
Finn et godt knekkebrød og ha på rikelig med cottage cheese og lettsukret eplemos. Et dryss kanel gir mer søtsmak.
Fruktsalat med vaniljeyoghurt
1 pære, 1 eple, 1/2 banan, 5–10 små druer eller rosiner, 5 hasselnøtter, 5 ss vaniljeyoghurt
(ca. 280 kcal)
Del frukten i sukkerbitstore biter, og ha over 5 ss vaniljeyoghurt.
Tips: Vanskeligheter med å ha en åpnet pose nøtter liggende i skapet? Bytt ut nøtter med solsikkekjerner eller en kornblanding med nøtter.
Glad i yoghurt? Vektklubb.nos kostholdseksperter vurderer og smaker på nye matvarer. Les "dommen" over Tines nye Go'morgen gresk yoghurt naturell med nøttecrüsli
Yoghurtdessert
1 liten boks lettyoghurt, 1 ts flytende honning, 5 valnøtter, 5–10 friske bær
(ca. 275 kcal)
Bland alt sammen.
Havregrøtkos
1 dl lettkokte havregryn, 1 dl vann, 1 dl skummet melk, raspet eple eller bær.
(ca. 200 kcal)
Kokes på full effekt i mikrobølgeovn i tre minutter. Tilsett ca. 1 dl skummet melk til ønsket konsistens. Ha over rørte bær eller et raspet eple. Dryss evt over litt kanel.
Fra Gunn-Helene Arsky, ernæringsfysiolog:
Sjokoladedyppet frukt og bær
3 porsjoner: 200–300 g frukt og bær, 1 plate mørk kokesjokolade 70 %
(ca. 220 kcal pr. porsjon)
Smelt sjokoladen i en bolle i vannbad. Dypp biter av renset frukt og bær i sjokoladen. Avkjøl på matpapirkledd brett og server med tannpirkere i.
Forslag fra medlemmer i Vektklubb.no
Cottage cheese med mango og solsikkekjerner
5 ss cottage cheese, ½ oppskåret mango, 1 ss solsikkekjerner
(ca. 230 kcal)
Blant 5 ss cottage cheese med ½ oppskåret banan. Dryss over 1 ss knust frokostblanding. Topp med 3 ss lett vaniljekesam og noen rørte eller friske, røde bær.
Cottage cheese, eplebiter og kanel
5 ss cottagecheese, 1 eple, kanel
(ca. 150 kcal)
Honningmelon, Activia Bringebæryoghurt og müsli
½ honningmelon, 1 beger yoghurt, 1 ss müsli
(ca. 175 kcal)
Oppskåret banan og rosiner med kaneldryss
(ca. 125 kcal)
Grønnsaker med purreløkdip
1 gulrot, ½ agurk, 2 dl skummet kulturmelk, 1 ss purreløksuppepulver
(ca. 120 kcal)
Bland pulveret med skummet kulturmelk til dip. Skjær grønnsakene i staver.
Ananas med mager vaniljekesam
1 bit ananas, 1 ts revet sjokolade, 3 ss mager vaniljekesam
(ca. 110 kcal)
Sjokoladebanan
1 banan, 3 ruter mørk kokesjokolade, noen bær
(ca. 220 kcal)
Skjær en sprekk i bananen på langs (ikke skrell den!). Press sjokoladen inn i den. Pakk i aluminiumsfolie og sett i stekeovnen på 200 grader i ti-tyve minutter, til sjokoladen er smeltet og bananen myk. Spis innholdet med skje rett ut av skallet.
Fra Tommy Østhagen, Vektklubbkokk
Breadsticks og salsa
(4 personer) 8 brødskiver, ½ rød paprika, ¼ agurk, 3 plommetomater, ¼ rødløk, 1/2 fedd hvitløk, ¼ rød chili, salt og pepper
(ca. 150 kcal pr. porsjon)
Lag breadsticks ved å skjære av skorpene på 8 brødskriver som du så kutter i pekefingerbrede strimler på langs. Dryss litt salt på før du steker dem i stekeovn på 160 grader til de er sprø (cirka 30–45 minutter). Kan oppbevares i lufttett boks i cirka én uke. Salsa: Finhakk alle grønnsakene og bland sammen. Smak til med salt og pepper.
Tommy Østhagen skriver om mat og lager sunne oppskrifter i Vektklubbb.no. Her skriver han om hvordan du lager hjemmelagde fiskepinner.
Fra Rannveig Førland, fagkonsulent i Grete Roede AS:
Havresmoothie
1/2 dl druejuice, 1 dl Biola naturell, 2 ss havregryn, 1 dl frosne blåbær, ½ banan, isbiter
(ca. 200 kcal)
Kjør alt en blander/hurtigmikser til en jevn, drikkbar konsistens. Hell i glass og ha i isbiter. Drikkes straks.
Brød med kesam og friske bær
1 skive grovt brød, 2 ss kesam, 50 g friske bær, eks jordbær, blåbær, bringebær
(ca. 118 kcal)
Ha kesam på brødskivene. Skjær friske bær i biter og fordel utover kesamen. Nytes straks.
Flere fysetips:
- Tilbered kosen i en skål som rommer maks to desiliter, og ikke spis rett fra boksen! Små skåler og skjeer gjør at det ser mer ut enn om det ligger en liten porsjon på en stor skål.
- Rydd vekk emballasje og rot fra lagingen.
- Pynt «fysematen» med sitronmelisse eller mynteblader.
- Spis langsomt og nyt.
- Sørg for å ikke ha de feteste og mest kaloririke fristelsene i hus. Er du sjokoladeavhengig, så kjøp det kun til planlagte stunder av nytelse.
- Desperat etter sjokoladesmak? Prøv et krus lettkakao av typen rett-i-koppen, eller dryss en teskje sjokoladepulver over frukt og kesam og lignende sunnere retter.
- Fortsatt fysen etter å ha prøvd en av oppskriftene over? Ha noen sukkerfrie pastiller og drops i bakhånd.
(Kilde fysetips: Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson, Senter for sykelig overvekt, Sykehuset Vestfold, Helse Sør-Øst.)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar